Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς παντού, είναι το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να κάνουν τα πράγματα μόνοι τους, παρά να ζητήσουν βοήθεια από το παιδί τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλύτερο να επιτρέψετε στα παιδιά σας να ολοκληρώνουν μόνοι τους αρκετά καθήκοντα και δραστηριότητες, ώστε να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση ανεξαρτησίας.
Δείχνοντας στο παιδί σας ότι η ανεξαρτησία είναι θετική, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί και βέβαια δίνοντας την υποστήριξη που χρειάζεται όταν αισθάνεται προσκολλημένο, δρομολογείτε το στάδιο για το παιδί σας, να κινηθεί προς ανεξαρτησία με το δικό του ρυθμό, με αυτοεκτίμηση και με αυτοπεποίθηση.
Τι μπορεί να κάνετε τώρα που θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο ανεξάρτητο;
Υπάρχουν μερικές πρακτικές στρατηγικές, που μπορεί να εφαρμόσετε αμέσως, έτσι ώστε το παιδί σας να καταφέρει να είναι περισσότερο ανεξάρτητο και εσείς να μη χρειάζεστε να αγχώνεστε.
- Δώστε του / της πρόσθετο χρόνο
Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει ορισμένες δραστηριότητες, ειδικά τις δεξιότητες που αφορούν τη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό των κινήσεων οι οποίες απαιτούνται για την αυτουπηρέτηση. Το να δώσετε στο παιδί σας αυτό τον επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσει μια δραστηριότητα, μπορεί να απαιτεί αρκετή προσπάθεια και υπομονή από εσάς, αλλά οι ανταμοιβές μπορεί να είναι τεράστιες.
Τα πρωινά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την οικογένειά σας, για αυτό λοιπόν δοκιμάστε να το ξυπνήσετε μερικά λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να κάνει τις πρωινές του δραστηριότητες. Όταν πάντα βιαζόμαστε να κάνουμε τις δουλειές, τα παιδιά μας αισθάνονται την πίεση, Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμούς. Έτσι λοιπόν πάρτε μια βαθιά αναπνοή και επιβραδύνετε λιγάκι.
- Δώστε του / της την ευκαιρία να αντιληφθεί τα πράγματα από μόνο του / μόνη της
Είναι τόσο εύκολο να κάνεις τα πάντα για το παιδί σου, ειδικά όταν βιάζεσαι να φύγεις από το σπίτι. Ωστόσο, πολλές δεξιότητες χρειάζονται αρκετή πρακτική και το παιδί σου χρειάζεται να κάνει λάθη για να φτάσει στο σημείο να τα καταφέρει από μόνο του.
Εάν ολοκληρώνετε εσείς όλες τις δραστηριότητες για το παιδί σας, δε του δίνετε ούτε την ευκαιρία να ζητήσει βοήθεια. Αν το παιδί σας αισθάνεται απογοητευμένο, δώστε του το χώρο και τον χρόνο για να «εργαστείτε» μέσα από αυτά τα συναισθήματα, έτσι ώστε να «μάθει κατάλληλα» πως να ζητάει βοήθεια.
- Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα
Τα οπτικά βοηθήματα είναι καταπληκτικά για την προώθηση της ανεξαρτησίας. Αναρτώντας κανόνες, αυτοκόλλητες οδηγίες σε κάποια σημεία του σπιτιού, όπου θα είναι προτιμότερο να έχουν «σπάσει» σε μικρότερα βήματα, παρέχετε στο παιδί σας ευκαιρίες να μπορέσει να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του, χωρίς όμως να χρειάζεται να βασίζεται στις λεκτικές σας υπενθυμίσεις.
Δοκιμάστε αυτές τις τρεις στρατηγικές κάθε μέρα και το παιδί σας θα είναι ακόμα πιο κοντά στην ανεξάρτητη ολοκλήρωση των περισσοτέρων δραστηριοτήτων και εργασιών.
Τέλος, εκτός από όλα αυτά, αναπνεύστε σωστά γιατί είναι αρκετά βοηθητικό, βελτιώστε την υπομονή σας, χαμογελάστε για όσα έχετε καταφέρει και μη ξεχνάτε ότι δεν είστε οι μοναδικοί γονείς που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα με τα παιδιά τους.
Γεράσιμος Ρούσσος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Διεπιστημονικού Κέντρου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών & Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής S.I.T. – Εμψυχωτής
Για οποιαδήποτε ενημέρωση ή πρόσθετη πληροφόρηση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210-2792955 & 6934-457847