ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΖΥΓΙΟ;

Αγαπητοί μου μπαμπάδες, επιτρέψτε μου, μετά από 30 χρόνια συμβουλευτικής με γονείς, να σας μιλήσω για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί πολύ περισσότερους γονείς από όσο νομίζετε: το διαζύγιο και οι συνέπειες αυτού στις σχέσεις των πατεράδων με τα παιδιά τους.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το διαζύγιο είναι δύσκολο και για τους γονείς και για τα παιδιά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για έναν πατέρα από το να βρεθεί «διαζευγμένος μπαμπάς» και να μη ζει πλέον καθημερινά με τα παιδιά του. Ενώ κάθε κατάσταση διαζυγίου είναι μοναδική και διαφορετική, όσο περισσότερο ο μπαμπάς ξέρει τι να περιμένει, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιδράσει.

Δεδομένου ότι οι μητέρες θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα στο να τους χορηγηθεί η κύρια επιμέλεια, οι πατεράδες θα «μείνουν» συνήθως σε ένα περιορισμένο χρονοδιάγραμμα επίσκεψης. Για τους ενεργούς και εμπλεκόμενους μπαμπάδες, αυτό οδηγεί σε αισθήματα αγανάκτησης, δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Δεν είναι εύκολο να αξιοποιήσετε μια άσχημη κατάσταση πάντα με το καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά σίγουρα είναι δυνατόν να συνεχίσετε να είστε ένας πολύ καλός πατέρας, παρά το διαζύγιό σας.

Παρακάτω υπάρχουν μερικές προτάσεις για να διατηρήσετε ισχυρή τη σχέση με το παιδί σας.

Να είστε παρόντες στη ζωή τους. Τα παιδιά σας χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας, όταν είσαστε μαζί. Αποφύγετε να μιλάτε πολλή ώρα στο κινητό όταν έχετε έξοδο με το παιδί και όταν είσαστε στο σπίτι, μη παρακολουθείτε συνεχώς τηλεόραση. Αφήστε τα να γνωρίζουν ότι είναι η κορυφαία σας προτεραιότητα.

Περάστε πολύ χρόνο μαζί και μεγιστοποιείστε τη θετική επίδραση αυτής της εμπειρίας, ειδικά το Σαββατοκύριακο. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή στα «θέλω» του παιδιού. Μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή εμπειρία με το παιδί σας, χωρίς βέβαια να του κάνετε όλα τα χατίρια και να δημιουργήσετε με αυτή τη συμπεριφορά μεγαλύτερα προβλήματα. Μην κάνετε συνέχεια δώρα για να «γλυκάνετε» την απουσία σας. Δεν μπορείτε να «αγοράσετε» την αγάπη των παιδιών σας και βέβαια μετά από ένα διαζύγιο, τα παιδιά χρειάζονται «δομημένη» και σταθερή συμπεριφορά, περισσότερο από ποτέ.

  • Να συμμετέχετε στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητές τους. Παρόλο που μπορεί, μερικές φορές, να αισθάνεστε άβολα να είστε κοντά στην πρώην σύζυγό σας, αλλά για χάρη των παιδιών, είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος να είσαστε κοντά, χωρίς να υπάρξουν διαφωνίες.
  • Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κάνουν στο νέο σας σπίτι μερικές διακοσμητικές αλλαγές, έτσι ώστε ο χώρος σας να λέει «ζείτε επίσης εδώ».
  • Καλέστε στο τηλέφωνο το παιδί σας, αν είναι δυνατόν, κάθε βράδυ. Αναπτύξτε τη συνήθεια της βραδινής επικοινωνίας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε πως πέρασε την ημέρα του.
  • Μη βιαστείτε να γνωρίσετε τα παιδιά σας σε καμία από τις νέες σας σχέσεις. Έχουν αρκετά για προσαρμοστούν αυτήν την περίοδο.
  • Μη ρωτάτε τα παιδιά σχετικά με τις δραστηριότητες της πρώην συζύγου σας και καλό είναι να μην επιχειρήσετε να πάρετε πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει. Το πιο σημαντικό είναι να εστιάσετε στο χρόνο που έχετε μαζί με το παιδί.
  • Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας. Εάν κανονίσετε κάτι με το παιδί σας, φροντίστε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας. Η συνέπειά σας βοηθάει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
  • Να είστε υπομονετικοί. Μπορεί να χρειαστούν μήνες, προτού να δημιουργήσουν τα παιδιά μια νέα ρουτίνα.
  • Συνειδητοποιήστε ότι δεν είσαστε πατέρας μερικής απασχόλησης. Επιδεικνύοντας συνεχή αγάπη, υποστήριξη, συνέπεια, θα προχωρήσετε πολύ προς τη διατήρηση μιας ισχυρής σχέσης με τα παιδιά σας.

Γεράσιμος Ρούσσος

Επιστημονικός Υπεύθυνος Διεπιστημονικού Κέντρου: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Αφήστε μια απάντηση